Man behöver inte tvätta knypplad spets så ofta. Och då menar jag spets på dukar och särskilt små tabletter. Den spets som är fastsatt på kläder och t ex lakan behöver tvättas oftare. Om dessa spetsar är ordentligt fastsydda klarar de maskintvätt.

Små dukar ska absolut inte tvättas i maskin. Jag säger det för säkerhets skull en gång till. Maskintvätt av knypplade dukar är förbjudet! Likaså är strykning av dukarna förbjudet!

När man någon gång måste tvätta en duk gör så här: Lägg duken på diskbänken eller annan lämplig skiva. Är det en större duk kan det vara bra att använda badkaret. Med en natursvamp blöts duken och om det är nödvändigt använd milt tvättmedel. Med svampen sugs överflödigt vatten upp och duken får ligga och torka på diskbänken/skivan. Man får se till att hela duken ligger plant, suger fast, mot underlaget och att alla uddar är utvikta under torkningen. Strykning är överflödig och det gäller även om det är en infälld linnebit.

Om duken är av modell större kan man fundera på om det räcker med punktbehandling. Det kanske bara är någon enstaka fläck som behöver tvättas bort.

Någon frågade hur man tvättar spetsar som sitter på ljusglas. Jag tycker inte att spetsar kring ljusglas behöver tvättas. Glaset kan diskas utan spets. Ibland kan det vara så att spetsen har vidgat sig och faller av glaset. Då är det bara att sätta dit spetsen, spola på vatten och låta den torka på glaset. Spetsen drar ihop sig och sitter sen som den ska.

 

Kommentera

Publiceras ej