Hur gick det med 2018 års nyårslöfte? Ganska bra skulle jag vilja säga. Jag bestämde mig för att inte använda mobilen när jag umgås med folk. Visst har jag misslyckats ibland men på det stora hela taget har jag kommandot över mobilen och inte tvärtom.

Mobilen är i första hand telefon, i andra hand att sms:a med, i tredje hand kamera, i fjärde hand till att facebooka (och någon enstaka gång skicka ett snapchat) och i femte hand att använda som leksak. Jag leker inte mycket, spelar bara wordfeud med några få personer. Inga fler spel för mig!

Då övergår vi till 2019 års nyårslöfte. Jag fortsätter på 2018 års tema och har beslutat att det ska bli en datafri dag i veckan. Det är, med tanke på jobbet, omöjligt att välja måndag-fredag så det får helt enkelt bli antingen lördag eller söndag. Jag vill inte betämma vilken av dagarna, det beslutet får jag ta varje vecka. Jag måste dock slänga in en Brasklapp, mobilen tänker jag använda som telefon varje dag men inget annat.

Och varför lägger man ut ett nyårslöfte i offentlighetens ljus? Helt enkelt för att minska risken att bryta redan efter första veckan. Dessutom ska jag medverka i ett forskningsprojekt ("Mitt nyårslöfte") som genomförs av Stockholms och Linköpings universitet. Det gör mig än mer motiverad att klara av vad jag beslutat.