I Örberga har vi en prinsabacke och i Svanshals har dom en prinsasten. Det är olika prinsar det handlar om. I Örberga är det målarprinsen Eugen namnet syftar på. Hans sommarhus Örgården ligger på en höjd (tycker vi på östgötaslätten i alla fall) och följaktligen blir då vägen upp mot bostaden prinsabacken.

I Svanshals är det kronprins Oscar, som 1844 blev kung Oscar I, som fått en sten uppkallad efter sig. Hans kungliga höghet hade varit på tysklandsresa och på vägen hem var det meningen att han skulle gästa familjen Edenhjelm på Kyleberg. Året var 1837, den 19 augusti.

Nu blev det inte riktigt så som den Edenhjelmska familjen hade planerat. Vägen fram till Kyleberg var inte farbar för de tunga kungliga karosserna. Kanske på grund av skyfall. Vem vet! Generalskan Edenhjelm var tydligen handlingskraftig och hade hon bestämt sig för att bjuda den höge gästen på middag så skulle hon göra det. Hon lät sätta upp ett tält vid Östad gästgivaregård och där fick måltiden intas.

Året efter kronprinsens besök restes en minnessten av socknens styrande. Den står vid avtagsvägen till Kyleberg. Man kan undra om stenen restes av skadeglädje? Kronprinsbesöket på Kyleberg som inte blev av!

I vilket fall som helst så är det kul med udda minnesmärken.