Hösten är på ingång och då sprider bönder skit på gärdena. Det gillar inte stadsbor. Det gäller så klart inte alla men det brukar faktiskt vara folk i stan som gnäller högst och mest. Så även i år.

Östgötaslätten är som bekant jordbruksbygd och därmed får vi finna oss i olika dofter beroende på årstid. Nyslaget gräs, plöjda åkrar, skitspridning osv. Det är så det går till att producera mat. För övrigt kan inte de maskinstationer som kör gödselspridare vänta på att det ska blåsa åt ”rätt” håll.

Andra områden har sina dofter. Vid havet luktar det fisk. I Kungälv sprider kexfabriken en doft av nybakat över hela stan. Att det finns pappersbruk på en del orter är svårt att missa. Etc, etc…..

Inte för att jag kan säga att svinskit och hönsskit luktar gott men ett par dagar om året tål vi väl ändå!  En del verkar aktivt leta efter möjligheter att hitta fel för att kunna sätta dit någon, kanske t o m få någon bötfälld.

Min morfar växte upp på ett torp under Olivehult i Kristberg. När han var barn beundrade han de ”fina” damerna på gården och han var övertygad om att de aldrig gick på dass. Det var bara ”vanliga” människor som gick på dass. Trodde han. Sen växte han upp och lärde sig att alla människor behöver gå på dass och han blev bonde och fick därmed lära sig att hantera gödsel i jordbruket.

Det tycks även idag finnas människor, t o m medelålders, som inte lärt sig att både människor och djur lämnar efter sig skit. Och skithantering luktar skit!