Det är inte så väldigt många år sedan en semla var en semla. Alltså en slät vetebulle med avskuret lock, fylld med mandelmassa och grädde och garnerad med florsocker. Det diskuterades huruvida locket skulle vara trekantigt eller runt. Vissa semlor hade en hård klump mandelmassa som fyllning. Andra var fyllda med en mjukare blandning av det bortskurna innehållet av bullen och mandelmassa.

Sedan kom explosionen då nya semlor såg dagens ljus. Varje år kommer nya sorter på fiken och i affärerna. I år tycker jag det är mer nytt än någonsin på semmelfronten, vilket i och för sig kan bero på att jag inte tittat tillräckligt intresserat förut.

På ICA Maxi i Motala hittade jag många sorter jag aldrig hört talas om tidigare. Blåbärssemla, Nutellasemla, chokladsemla, Domla (donuts) med vaniljkräm. Det finns inte en möjlighet att testa alla sorter men jag bestämde mig för en semla marängswisch.
Bullen är av wienerbrödtyp och innehållet är grädde, choklad (nutella) och banan. Den var helt ok. Om man äter en traditionell semla är det själva bullen som dominerar. Grädde och mandelmassa är tillbehör. Här är det tvärtom, bullen försvinner nästan i alla tillbehören. Jag skulle nog mera beteckna den här semlan som en efterrätt (säger jag till mitt försvar eftersom jag har tjuvstartat). En god efterrätt!
 
Namnet är lite roligt, en blandning av marängsviss och swish.
Till sist, jag vet att Fettisdagen infaller den 13 februari!