Ett stort grått skåp flyttades en gång i tiden upp i tornet i Väversunda kyrka. Skåpet placerades på en kista. Det fylldes med böcker. Ett par nutida nyfikna kyrkoarbetare har länge funderat på kistans eventuella innehåll. Finns det något i den? Den borde vara tom. Inte ställer man ett stort skåp på en kista innehållande saker som kanske ska användas. 
 
I samband med genomgång av bokbeståndet, töms skåpet på sitt innehåll. Starka arbetskamrater tillkallas för att lyfta det tunga skåpet av kistan. Nu är det spännande, finns det något innehåll?
Kistlocket öppnas. Det är inte tomt. Där finns siffror tillhörande en äldre psalmtavla. Där finns ljushållare av trä, mer eller mindre hela. Och där finns ett par skulpterade träbitar.
De båda bitarna får följa med ner till kyrkorummet. Ganska snart visar det sig att det är händerna till Jesus-skulpturen som finns på predikstolen.
Otroligt! Vilket fynd! Nu kan Jesus återfå sina händer, nästan intakta. Det är bara högertummen som saknas. Vänsterhanden håller jordklotet och högerhanden välsignar.
Själva predikstolen tillverkades 1947 men  skulpturerna kommer från Johan Werner d y:s predikstol från slutet av 1600-talet.
Nu inväntar vi bara en konservator som ska sätta fast händerna!
 

1 kommentarer

Raili Wikström Kalms

01 Oct 2019 17:07

Hej!
Mirja Kalms skrev 2017 att hon gärna ville köpa ett ex av "Sjöfolk vid Vättern"
gick det bra, fick hon tag på ett?

Annars skall jag försöka få tag på ett åt henne - om det går.

Svar: Hej! Upptäcker att jag inte varit inne här på länge. Men jodå Mirja har en bok. Med vänlig hälsning Marianne
marianneanderson.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej