Bland alla årgångar av Svensk författningssamling och diverse kungörelser hittade jag en psalmbok på kyrkvinden i Nässja. Mycket sliten. Väl använd. 1819 års psalmbok tryckt i Jönköping 1831. Jag slog upp boken och fick se att där var antecknat namnen på medlemmarna i en familj. Med prydlig handstil är präntat Gustaf Johansson på Charlottenborg. Han föddes 27 juni 1792. Hustrun heter Maja Persdotter. Barn: Carl född 3 april 1819, Johanna  4 mars 1823, Eva Stina 28 september 1825 och Anna Maja 29 augusti 1829. Det ser ut som om det är en person som skrivit alla namnen vid ett och samma tillfälle. 
 
Det bar mig emot att kasta den slitna psalmboken i en svart sopsäck, åtminstone direkt. Tänkte att jag i alla fall ska ta reda på lite om den här familjen. Charlottenborg ligger inte i Nässja utan i Väversunda så det var i den socknens kyrkoarkiv jag började mitt sökande.
 
Det var inga större svårigheter att hitta familjen som var bosatt på Charlottenborgs ägor under mycket lång tid. 1819 kom de inflyttandes från Källstad och då bestod familjen av man, hustru och nyfödde sonen Carl. Gustaf Johanssons yrkesbeteckning var dräng och torpare. En period har han också varit kyrkvaktmästare.
 
I Väversunda föddes de tre flickorna Johanna, Eva Stina och Anna Maja. De båda yngsta stannar hela sitt liv i hemmet hos sina föräldrar. Hösten 1846 drabbas familjen av ett hårt slag då båda döttrarna avlider, först Anna Maja den 23 september och drygt en månad senare, den 31 oktober, Eva Stina. Anna Majas dödsorsak är okänd men Eva Stina dör av bröstsjukdom, vad nu det kan betyda. Prästen har också skrivit i dödboken att hon varit sjuklig omkring 10 år. Den här perioden var fadern kyrkvaktmästare men jag hoppas att han slapp gräva gravarna till sina döttrar.
 
Gustaf och Maja bor kvar i stugan på Charlottenborg till sin död. Bådas dödsorsak är ålderdomsbräcklighet. 1873 avlider hustrun, enligt dödboken i en ålder av 84 år. Tre år senare dör mannen, också han i en ålder av 84 år.
 
Vad hände  med de två äldsta barnen Carl och Johanna?
 
Johanna flyttar runt några gånger i närområdet innan hon en bit in på 1840-talet beger sig till Vadstena och blir piga på hospitalet. 1846 flyttar hon vidare till Karlsborg. Hennes titel i husförhörslängden är då sköterska. Detta var alltså samma år som hennes båda systrar avled.
 
Till sist sonen i famijen. När han var 19 år flyttar han. Det är ingen lång flytt, bara till Sörgården i Väversunda. Där blir han dräng. Så småningom träffar han Stina Catharina Larsdotter Broström och de båda gifter sig 1846. Samma år föds deras dotter Mathilda. Det var således ett mycket händelserikt år i familjen, både glädje och sorg.
 
Mathilda får en syster 1848 men tyvärr avlider Lena Stina redan 1851.
 
Carl och hans hustru bor i en stuga på Sörgårdens ägor. Hustrun avlider av bröstsjukdom 1870 i en ålder av 54 år. Följande år gifter Carl om sig med Lena Greta Svärdman. Makarna bor kvar på Sörgårdens ägor i Väversunda församling. 1896 dör Carl.
 
Några bilder på psalmboken och dess innehåll.