Jag gjorde ett impulsköp - en tavla av Alf Hedlund. Nätauktion. Ett par knapptryck och köpet var i hamn. Det var motivet jag föll för. Troligen är det målat från en av hans bostäder i Väversunda. En tid bodde han i torpet Heleneborg på Karlsgårdens ägor i närheten av Omberg. Möjligen är det där han har suttit vid fönstret och förevigat utsikten mot Tåkern.

Alf Hedlund kom till östgötabyden 1946. Från Backa i Göteborg flyttade han till Ödeshög. Året efter blev han Väversundabo och här stannade han till sin död 1955. Han är begravd i Väversunda kyrkogård.

Från början var Alf stockholmare. Han föddes 1901 som yngsta barn till Johan August Hansson Hedlund och hans maka Anna Maria Jonasson. Dopnamnet var egentligen Gustaf Alfred men förkortades till Alf. Det fanns fem äldre barn i syskonskaran och familjen flyttade många gånger under deras uppväxt. Alla barnen har olika födelseförsamling: Ida Maria föddes i Frösunda, Karl Teodor i Össeby-Garn, Hugo Edvin i Wada, Klara Augusta i Roslagsbro, Folke Valentin i Markim och Alf i Hammarby.

Familjefadern har olika yrkesbeteckningar i kyrkböckerna: arbetare, stenarbetare och statdräng, Det är yrken som ofta är förknippade med byte av bostad och jobb.

Alf Hedlund utbildade sig på 20-talet dels vid Althins målarskola och dels vid konstakademien. Efter studietiden var han en period anställd vid en konservatorsfirma och var med om att restaurera kalkmåleri i kyrkor runt om i landet.

Motiven i hans måleri är ofta blomsterstilleben och landskap. Det lär finnas en hel del tavlor med motiv från trakten mellan Vättern och Tåkern. Så frågan är – finns det tillräckligt med tavlor för att göra en utställning i Väversunda?

 

 
Gravstenen på Väversunda kyrkogård.