Det finns stora problem och det finns små problem här i världen. Väldigt små. Ett av de minsta problem jag hört talas om är detta: det är svårt att tvätta en spets avsedd för ett ljusglas. Jaså! Varför i all sin dar skulle man behöva tvätta en spets som sitter runt ett ljusglas? En dylik spets har visserligen en tendens att töja ut sig och därför glida av glaset. Då är det bara att sätta spetsen på plats igen och spola på varmt vatten så drar den ihop sig runt glaset. Enklare kan det inte bli! Men att tvätta spetsen är, som jag ser det, fullständigt onödigt. Jag har aldrig ens tänkt tanken att tvätta en spets till ett ljusglas.

Säkert finns det dom som tycker annorlunda och det är helt ok. Vill man slänga in spetsar i tvättmaskin så gör man det och vill man stryka eller mangla dem släta så gör man det. I ett anfall av överdriven renlighet kan man även ta en våt disktrasa och torka av en akvarell.

Undrar hur mycket det är av textilierna från vår tid som kommer att finnas kvar om 100 år? Vi har en tendens att tvätta sönder istället för att slita ut. När vi tvättat sönder kan vi i och för sig gå till närmsta loppis och inhandla nya spetsar att tvätta sönder. Man får dem i stort sett gratis!