Bäst jag säger det direkt – detta är ett gnällinlägg men så är jag Vadstenabo också och vi är ett klagande släkte. Man kan undra vad folk utanför kommunen tänker om de läser vad som skrivs på en av Vadstenasidorna i facebook. Det är ingen bra reklam för kommunen.

Det senaste gnällandet gäller en Ferrari-bilsträff som hölls i staden i helgen. Ett par bilar hade setts parkerade mellan Klosterkyrkan och det gamla nunneklostret/kungapalatset. Varför hade dessa bilar fått tillstånd att köra in där?  För att komma dit måste man nämligen köra över kyrkogården och då var det genast folk som tyckte det var rent förfärligt med biltrafik på en kyrkogård.

Det ena ger det andra. Någon kontrade med att det inte är så farligt med en och annan bil, det som är mycket värre är alla störande trädgårdsmaskiner. På en kyrkogård skall råda lugn och ro.

Så var det det här med parkeringsplatser. I innerstaden kan det sommartid vara svårt att hitta parkeringsplatser. Nu hade bilarna tydligen (jag var inte där själv) ockuperat någon gräsmatta och det ansågs inte bra. Komma hit och förstöra våra gräsmattor! Då halkade diskussionen in på sommarens nostalgikvällar och hur besvärligt det är då.

I den här stilen håller vi på. Kan man sen ge kyrkan en känga så känns det bra. Och kungahuset. Prins Carl Philip hade minsann kört in på aktuellt område då han deltog i en fest i de gamla byggnaderna. Han kunde väl, som vanligt folk får göra, gå några hundra meter! Vi kan verkligen konsten att hitta saker att klaga över.

Nåja, nu är det förhoppningsvis fler människor som tycker det är roligt att folk kommer hit till oss. För visst är det trevligt att olika grupper, föreningar och organisationer vill förlägga möten i Vadstena!  Ett par Ferraribilar framför nunneklostret, vilken reklam!

Och alla andra fantastiska möten mellan århundraden! Tänk att klostrets gräsgård kan få vara platsen där ett Shakespearedrama spelas, att nyskriven musik framförs i Klosterkyrkan och på slottet och att borggården understundom är platsen för en rockkonsert. Det är väl det som är levande kultur!

Sen får vi ta det onda med det goda och försöka stå ut med sommarens ”felparkeringar” och, på ”normal” arbetstid, trädgårdsmaskiner på kyrkogården. Gräset växer och träden tappar sina löv.