En söndag i december 1743 kom en överförfriskad man till Vånga kyrka.  Han var till och med så berusad att han kräktes under pågående gudstjänst. Ett halvår senare är ärendet uppe i rätten.

Johan Bengtsson, från Bobergshyttan, var den anklagades namn. Han befrias från brott. ”Saken kunde ej bevisas och denne gamle man har alltid fört en beskedlig och stilla vandel och haver aldrig varit beryktad för överflöd och fylleri.”  Bengtsson var 57 år och ansågs då vara en gammal man.

1745 är levernet i Bobergshyttan uppe på sockenstämmans agenda. Lever man i enlighet med Guds ord? Det har nämligen kommit till sockenstämmans kännedom att Bengtssons vuxna döttrar bor i Boberghyttan med sina två oäkta barn. Däremot bor inte Bengtssons egen hustru och ett litet barn under samma tak. Det antyds alltså incest.

Två år senare är samma ärende aktuellt att ta upp till diskussion i sockenstämman. Brita Johansdotter anses föra ett okyskt leverne och bär nu för andra gången ett oäkta barn. Församlingen (sockenstämman) begär enhälligt ”at döttrarna lösqwinfolken måtte drifwas ifrån honom” och han (Johan) uppmanas ”i stället taga hustrun til sig.”

1748 verkar, enligt sockenstämman, ingen ändring ha skett i Bobergshyttan. Protokoll berättar att Johan Bengtsson har ”alla tre sina döttrar hemma hos sig” och oäkta barn men inte sin hustru och äkta barn.

De tre hemmadöttrarna hette Brita (f 1718), Elin (f 1721) och Kierstin  (f 1724). De var döttrar till Johan Bengtsson i hans första äktenskap med Anna Swänsdotter (1691-1737). Johan gifte om sig med Margita Persdotter och de fick 1745 dottern Anna.

Nu blir det lite rörigt. Jag är släkt med Kierstin tre gånger om, dels är hon min farfars farmors farfars mor och dels min farfars morfars mormors mor och dessutom min farfars mormors farmors mor. Kjerstin gifte sig i januari 1750 med skomakaren och artilleristen Anders Andersson Nygren. Hon hade en månad tidigare fött sonen Anders och det borde vara fästmannen som är far till barnet och inte pappan Johan (även om det naturligtvis skulle vara möjligt). Kierstins andra barn, som är släkt till mig, är dottern Ingeborg f 1763. Vid hennes födelse var Johan Bengtsson död sedan flera år och incest därmed omöjligt. Två av Ingeborgs barnbarn gifter sig så småningom med varandra, alltså kusinäktenskap.

Hur eller hur så vet jag inte om det med den nya DNA-tekniken är möjligt att kolla faderskapet avseende Kierstins son Anders. Jag väljer nog att anse ett eventuellt incestbrott preskriberat. Om det legat närmare i tid hade jag varit mer angelägen att ta reda på fakta.

Släktforskning är spännande.....