Tre små lappar hittade i tornet i Herrestads kyrka. I gamla psalmböcker och kyrkohandböcker är det inte ovanligt att det finns små lappar instuckna här och var. Här följer tre exempel.
 
Den första lappen är pålysning av en kollekt. Det är juldag, troligen julotta, i Herrestads kyrka och det meddelas att dagens kollekt tillfaller församlingens orgelnist (organist) Göransson.
 
Om honom kan berättas att han var född i Linköping, i S:t Lars församling, 1849 och hette Karl Johan i förnamn. Han var folkskollärare och organist. Hustrun hette Hilda Kristina (enligt födelse- och dopboken Hedvig Christina) och var född 1853 i Herrestad. Hon var dotter till dåvarande organisten i församlingen Claes Liljequist och hans hustru.
 
Karl Johan Göransson avled 1913 och hustrun två år senare. Gravstenen finns bevarad i Herrestad även om den inte står kvar på ursprunglig gravplats. Parets båda döttrar Hildur Elisabeth f 1876 och Anna Maria f 1881 vilar i föräldragraven.
 
Den andra lappen är en tacksägelse från 1911. Den avlidna är Elin Elisabet 15 år gammal. Flickan hörde hemma i Smedstorp och var dotter till smeden Ernst Albert Petersson och Hulda Johansdotter Engstrand. 
Också den tredje lappen berättar om ett dödsfall. 29 december 1889 meddelas att komministern i Herrestads och Källstads församlingar Nils Hedblom avlidit dagen innan. Han var bosatt i komministergården i Källstad tillsammans med sin familj. Dödboken berättar att begravningen var den 7 januari 1890.
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej