Jag brukar äta ute flera gånger i veckan. Ibland stöter man ihop med någon trevlig människa att prata med och ibland lyssnar man på vad andra pratar om. Man kan också kolla in facebook till kaffet. Det var vad jag gjorde idag och Vadstenasidan som mer och mer blir ett forum för gnällspikar. Ja, jag vet, man behöver inte titta! Man kan strunta i att kolla in kommentarer och bara rulla vidare. Jag är nyfiken så jag tittar, ibland i alla fall.

Vadstena är en fantastisk sommarstad och en skittråkig vinterstad! Tycks en del anse. Nyinflyttade verkar inte riktigt se hur stan sjuder av liv också under vinterhalvåret. Hur kan man undgå det? undrar jag.

För det första är Vadstena ett kyrkligt centrum med ett gudstjänstliv som väl saknar motstycke i landet. Flera gudstjänster varje dag, året om, morgon, middag, kväll. Svenska kyrkan, katolska kyrkan, frikyrkor.  Pilgrimscentrum med generösa öppettider. Omfattande musikverksamhet i kyrkan. Folkhögskolan utbildar blivande pianister och sångare som ger regelbundna konserter.

På tal om musik. Jag vet inte exakt hur många körer som finns i stan men dom är många. Kyrkokörer, barnkörer, gospelkör, manskör, blandad kör, profankörer, babysång och pensionärskörer. Den som tycker om att sjunga hittar garanterat en plats i någon kör och dom övar hela vinterhalvåret.

Så finns alla föreningar. Jag kan inte räkna dem alla! Jag vet att dom finns och de är livaktiga. T ex Föreläsningsföreningen som har intressanta talare många tisdagskvällar under vintern.

Föreningen Gamla Vadstena anordnar ett vårmöte och ett höstmöte med t ex bildvisning, musik, föredrag, fika. Dessutom är filmvisningskvällarna frampå höstkanten väldigt populära.

Vadstena är Sveriges spetshuvudstad. Det finns knyppelföreningar för den som vill utöva sitt hantverk tillsammans med andra. Det finns ett spetsmuseum som visserligen bara är öppet under sommaren. På vintern arbetar vi med kommande års utställning och att ta hand om gåvor till museet.

Vi har ett bibliotek man kan besöka t o m kvällstid. Landsarkivet är ett av mina favoritställen i stan. Det finns museijärnväg och stadsmuseum. Livaktiga pensionärsföreningar. Läsecirkel.  Simhall, sporthall och gym. Idrottsföreningar. Hundklubb. Teater för både små och stora. Kulturvecka på vårvintern och konstrunda på hösten. Etc, etc…….

Så har vi omgivningen med Tåkern, Vättern och Omberg. Naturupplevelser året om!

Hittar man inget som passar får man fixa saker och ting själv!

Jag förstår kanske vad det är man tycker saknas i stan under vintern. Det är nog inte i första hand aktiviteter utan möjligheten att bara chilla (ordet ingår egentligen inte i min vokabulär så jag vet inte om det är rättstavat). Och så ska det finnas fika till en billig peng.

Det skulle vara väldigt intressant att ta reda på om vi gnällande människor skulle vara nöjda om det fanns ett ställe där det bjöds på kostnadsfri fika dagtid och kvällstid?